Bijen mei 2017

Bijen mei 2017

16 mei 2017

 

Onze eerste bijenkast werd vorige maand geplaatst. De eerste van, zoals het er nu naar uit ziet, 5 kasten die op elkaar gestapeld gaan worden.
Vandaag kwam Sven Oost, van StadsImkers, om ons bijenvolk te controleren. 


Het was eerst nog even spannend omdat het weer ons vanwege de lage temperaturen de weken na het plaatsen parten speelde.
Maar gelukkig zag het er na een korte eerste inspectie prima uit. Zo goed zelfs dat een tweede kamer op de eerste bijenkast geplaatst kon worden zodat het volk meer ruimte krijgt.
De komende week gaat het dichte broed uitlopen. Dit zorgt ervoor dat de populatie vergroot wordt.

Van mei tot juli vermeerderen bijenvolken zich. Zij doen dit door een zogenaamde zwerm. Een flink deel van het volk, enkele duizenden bijen, gaat er vandoor met de koningin in hun midden. Ze gaan op zoek naar een nieuw onderkomen.
Hoewel een bijenzwerm er dreigend uit kan zien, is ze niet gevaarlijk. Bijen zijn er niet op uit om u te steken. Ze zijn alleen op doorreis en hebben niets verdedigen.

Juist in deze maand is het dan belangrijk om een aflegger te maken; dit is een zogeheten kunstzwerm. Dit wordt gedaan omdat bijen van nature willen zwermen om zo de lijn voort te planten.
Binnenkort zal er een kunstzwerm gemaakt worden. Als dit succesvol is zal het volk zich de komende maanden rustig kunnen focussen op de groei en het voedsel.

We zullen vanaf regelmatig een update plaatsen over de groei en het verloop van ons bijenvolk.

 

zoeken

nieuwsbrief

schrijf u in voor onze aanbiedingen!