Bijen november 2017

Bijen - november 2017

Het eerste bijenseizoen nadert zijn einde.
Dat gaat gepaard met veel handelingen en voorzorgsmaatregelen, uitgevoerd door de imker.

Tegen het einde van de maand oktober zijn de bijenkasten voor een maand gesloten. Dit wordt gedaan om de temperatuur in de kast op hoogte te houden, maar ook om de bijen de nodige energie te laten behouden om het nest te verzorgen.


Op dit moment sterven er langzaam maar zeker bijen af en nemen de winterbijen de waarneming en bescherming over. Deze werkbijen zullen gedurende 6 maanden blijven leven, totdat het nest weer begint te groeien rondom maart 2018.

 

De bijenkasten hebben in de eerste 2 weken van oktober allemaal extra voer ontvangen in de vorm van suikerdeeg en water.

 

Niet elk volk neemt beide vormen goed op maar er wordt zoveel mogelijk bijgevoerd om de voedselvoorraad hoog te houden.
Ook zijn alle kasten behandelt met het middel ‘Thymovar.’ Dit is een mijtenbehandeling die de varroa tegengaat, zodat het volk gezond blijft.

 

Vanwege het slechte en voornamelijk natte weer is het over het algemeen een slecht jaar geweest voor de honingbij. Ook dit jaar zijn er in de natte periode 8 extra controles uitgevoerd op de kasten. Deze controles hebben geresulteerd in het extra bijvoeren van de bijen, aangezien de vlieguren (het haalgedrag) aanzienlijk korter waren dan vorig jaar.


In totaal is er 20 kilo meer suikerdeeg uitgedeeld dan het jaar daarvoor, bij de andere bijenkasten.
Het resultaat daarvan is wel dat er tot zover geen sterfte onder de volken is en met dezelfde score hopen we dan ook de winter te overleven.


De honingopbrengst is aanzienlijk laag. De volken die het beter deden hebben honing afgestaan aan de volken in nood, waardoor er tot midden december met afname wordt gewacht. De reden hiervoor is dat er daarvoor nog een behandeling tegen de mijten uitgevoerd gaat worden.

Begin november wordt de voorlopig laatste controle uitgevoerd, waarbij er geisoleerd en gevoerd wordt. De bijen zullen niet of nauwelijks uitvliegen en de koningin beschermen.

zoeken

nieuwsbrief

schrijf u in voor onze aanbiedingen!