Bijenkasten

Bijenkasten

April 2017

 

Wereldwijd gaat het slecht met de honingbij. Ook in Nederland wordt de honingbij bedreigd. Wij willen een steentje bijdragen aan het behoud van de bijenpopulatie en hebben besloten bijenkasten te laten plaatsen op ons landgoed.

 

Afgelopen dinsdag werd de eerste kast met 10.000 bijen en 1 koningin geplaatst. Wat bijzonder om van dichtbij mee te mogen maken! De komende week wordt gebruikt om de bijen tot rust te laten komen waarna ze wekelijks verzorgd gaan worden door Waxs Stadsimkers uit Deventer. Zij zorgen voor het behoud van de bijen en verzorgen het volk met aandacht en deskundigheid. Zo kan het volk groeien en zich gedurende het seizoen voortplanten.

 

We zullen dit de komende tijd van dichtbij gaan volgen en dit ook via onze blog en op social media delen.

 

Meer dan eenderde van alle voedingsgewassen wordt bestoven door bijen. Hierdoor helpen ze de oogst te vergroten in boomgaarden, tuinen en zorgen ze ervoor dat planten blijven bestaan.
Bijen bestuiven niet alleen gewassen, maar ook wilde bloemen, die anders moeilijk zaadjes kunnen maken.

 

Eén bijenvolk bestaat uit 30.000 tot 60.000 bijen, waarvan ongeveer de helft haalbij is. Een bijenvolk kan op een dag miljoenen bloemen bestuiven. Bij massale bloei in een korte periode, zoals fruitbomen, zaadteelt, etcetera, kan een aantal bijenvolken per hectare het gewas volledig bestuiven.
Honingbijen hebben, dankzij hun communicatie systeem, de eigenschap dat ze bloemvast zijn. Dat wil zeggen dat wanneer ze eenmaal een soort ontdekt hebben, ze op deze bloemsoort blijven vliegen.
Deze dracht zorgt ervoor dat de honingbij in specifieke periodes en bij het juiste aanbod genoeg voedsel kan verzamelen.

 

Door de plaatsing van bijenkasten in een bepaalde omgeving, geeft de bijenkolonie een enorm impuls aan alle flora en fauna van het gebied. Het bijenvolk draagt direct bij aan de verbetering van het ecologisch systeem, waardoor het een meetbaar hulpmiddel is voor de natuur en haar voortbestaan.

 

De imker controleert om de paar weken de kast. Er wordt gekeken naar de gezondheid van het volk, door te kijken naar de voedselvoorraad, broedstadia en werkzaamheden van het volk. Door al deze signalen af te lezen, handelt de imker preventief en speelt hij in op de wensen van de kolonie.


De bijenkast is gemaakt van schoon en gerecycled hout. De kasten worden gemaakt in een werkplaats in Amsterdam, waar mensen met een achterstand bijdragen aan dit groene project.

 

zoeken

nieuwsbrief

schrijf u in voor onze aanbiedingen!