Bijen-november 2018

2 november 2018

Het seizoen loopt alweer aardig tegen het einde.
We bevinden ons weliswaar in de warmste nazomer ooit, toch nadert de winter.

Er is door Waxs Stadsimkers ondertussen een start gemaakt met de inwintering van de bijenvolken. Hierbij moet gedacht worden aan isolatie, bijvoeren en indien nodig verkleining van de kasten. De openingen van de kasten worden verkleind en er wordt gestart met het bijvoeren voor de komende maanden.  

Aangezien we dit seizoen veel last hebben gehad van droogte, hebben we te maken met een mindere wintervoorraad dan de jaren ervoor. Dit wordt opgelost door het extra bijvoeren.

Gedurende deze winter worden er 2 extra stops gemaakt bij de kasten om nogmaals bij te voeren. Hoeveel er bijgevoerd gaat worden ligt aan de opname van het voedsel. 

Uiteindelijk is er bij de eerste keer bijvoeren vorige week 1 kilo extra voer bijgevoegd. 
Bij de inwintering bleek het volk al aardig in de winterstand te zitten. Dit betekent dat er al een nest om de koningin is gevormd.
De bol met bijen bedekt ongeveer 5 ramen en deze zal gedurende de winter de voedselvoorraad opnemen. Over een paar weken wordt er gekeken of het extra voer is opgenomen en of er eventueel voer bij kan.

Ook is de bovenkant van de kasten geïsoleerd zodat er geen extra warmte kan ontsnappen als de koude dagen aanbreken.

De kasten zullen eind dit jaar indien nodig gerepareerd worden. Ook worden er onderdelen vervangen en krijgen de kasten een nieuwe laklaag. 
Dit gebeurt elke 2 jaar omdat de kasten aardig wat te verduren hebben door de weersomstandigheden.