Leuke uitjes in de Achterhoek

De Achterhoek staat bekend om haar prachtige natuur. Daarnaast biedt de Achterhoek ook vele leuke activiteiten voor jong en oud. Wij hebben voor u een aantal leuke uitjes/activiteiten op een rijtje gezet.

Museum Staring Almen

Museum Staring in Almen (STAAL) is een regionaal museum over het land van dichter A.C.W. Staring: de Achterhoek. 
De teksten van Staring nemen u mee en laten u de Achterhoek op een onverwachte manier ervaren. De veelzijdigheid van Staring biedt allerhande mogelijkheden. Zo schreef hij muziek, maakte gedichten, studeerde in het buitenland en stichtte hij een school. 

Contactgegevens:
Dorpsstraat 39 | 7218 AC Almen | 0575-474317 | www.museumstaal.nl | info@museumstaal.nl 

Museumboerderij Erve Brooks

Als u op zoek bent naar een gezellig uitje voor het hele gezin is Museumboerderij Erve Brooks een leuk idee. De boerderij die stamt uit 1538  is alle dagen geopend voor een lunch of een bezichtiging. Op het deel van de boerderij bevindt zich een leuke winkel waar talloze cadeautjes, houten speelgoed  en Achterhoekse lekkernijen uit vroegere tijden worden verkocht. Ook beschikt de boerderij over een aantal leuke zaaltjes voor een familiedag, verjaardag of bijvoorbeeld een huwelijksfeest.

Buiten op het erf is een grote speeltuin voor de kinderen met een water- en zandplek waar je zelf je water kunt pompen en een echte boomhut, waar de kinderen in kunnen spelen. Ook zijn er genoeg dieren aanwezig op het erf; Er zijn twee varkens die kunnen rollen in de modder, konijnen en meer. In de schuren zijn er nog oude landbouwwerktuigen en gereedschappen te bezichtigen.

Contactgegevens:
Broekhuisdijk 5 | 7275 CB Gelselaar | info@erve-brooks.nl | 0545-481371

Klimbos Achterhoek

Klimbos Achterhoek in Ruurlo is een echte ontdekking voor jong en oud. 
Hier vind je maar liefst 6 verschillende klimavonturen en circa 100 verschillende overgangen. 
Klimbos Achterhoek is tevens voorzien van een continue zekersysteem, dus uw veiligheid is gewaarborgd! Als u op zoek bent naar een actieve en avontuurlijke middag, dan is dit zeker wat voor u! Ook erg leuk als groepsuitje.

Contactgegevens: 
Hengeloseweg 2 | 7261 LV Ruurlo | achterhoek@klimbos.nl | 088-554 66 36

Museum MORE

Bent u op zoek naar een kunstzinnige en interessante middag? MORE is het grootste museum voor Nederlands Modern Realisme. Dit is wellicht wat voor u. In Gorssel is de collectie van Hans Melchers ondergebracht. Deze verzameling bevat werk van toonaangevende Nederlandse modern realistische kunstenaars van de afgelopen 100 jaar.


MORE heeft topwerken van modern-realistische aartsvaders (-en moeders) Carel Willink, Jan Mankes, Pyke Koch, Dick Ket, Raoul Hynckes, Wim Schuhmacher en Charley Toorop. De collectie bevat ook naoorlogs realistisch werk en wordt nog altijd uitgebreid met nieuwe verwervingen.

Nieuw is de locatie in Kasteel Ruurlo waar het leven en werk van Carel Willink centraal staat. Ook kunt u er 5 bijzondere creaties van modeontwerpster Fong Leng bewonderen.


Contactgegevens:
Locatie Gorssel:
Hoofdstraat 28 | 7213 CW Gorssel | 0575-760 300 

Locatie Ruurlo:
Vordenseweg 2 l 7261 LZ  Ruurlo l 0575 - 760 300

Museum De Lebbenbrugge

Bent u op zoek naar een uniek uitstapje? Dan is De Lebbenbrugge wellicht iets voor u? Dit is een karakteristiek 15e -eeuws boerenhuis, aan de hessenweg van Borculo naar Barchem.

De Lebbenbrugge was ook het voormalig jachthuis van de Heren van Borculo. Later was het tevens in gebruik als herberg, postplaats en tolhuis, nu ook als trouwlocatie. Het achterhuis met de deel stamt rond 1400 en was een ‘lös hoes’. Mensen en dieren leefden hier samen in één ruimte.

Als men De Lebbenbrugge bezoekt, treedt men binnen in de tijd rond 1900. Het lijkt of de bewoners even buiten aan het werk zijn. U kunt uw eigen fantasie laten werken over hoe het er vroeger toeging, maar u kunt zich ook laten informeren door onze rondleiders. Zij vertellen u graag het verhaal van het roemrijke verleden van dit unieke gebouw.

Contactgegevens:
Lebbenbruggedijk 25 | 7271 SB Borculo | 0545-272178 | info@lebbenbrugge.nl 

Kristalmuseum

Bent u op zoek naar een leuke middag uit, of een leerzaam arrangement voor een groep?
In het Kristalmuseum te Borculo kunt u de geschiedenis van de aarde ontdekken. 
Hier vindt u een grote collectie fossielen, mineralen, kristallen en edelstenen waarvan het ontstaan u miljoenen jaren in de tijd terug voert. Zowel de kenner als de geïnteresseerde bezoeker kan in het museum genieten van de schoonheden uit het binnenste van de aarde.

Contactgegevens:
Burgemeester Bloemersstraat 1 | 7271 DA Borculo | 0545-272200 l www.kristalmuseum.nl 

De Doolhof

Verdwalen in het grootste doolhof van Europa! "Wie wil doolen in het groen, moet het in dit doolhof doen", staat er in sierletters geschreven op de poort van Doolhof Ruurlo. Het doolhof in Ruurlo heeft een plekje in het Guinness Book of Records als grootste heggendoolhof ter wereld. Duik snel het avontuur in en durf te verdwalen, want iedereen vindt uiteindelijk de grote uitkijktoren in het midden!

Het doolhof is groot, maar omdat de paden erg breed zijn is het niet heel moeilijk om het midden te vinden. Is het gelukt? Beklim dan de grote uitkijktoren en geniet van het mooie uitzicht over het doolhof. Leuk om de rest van je vrienden of familie te zien puzzelen met de route, terwijl je zelf de oplossing al lang gevonden hebt!

Contactgegevens: 
Hengeloseweg  Ruurlo | 0573-453175 | www.doolhofruurlo.nl

Cactus Oase

Wandel over de paden langs duizenden bijzondere en kleurrijke cactussen, van verschillende soorten. Een prachtig gezicht! Ook andere planten staan hier verspreid met soms bijzondere namen zoals de 'vishaakcactus' en de 'hottentottenbilletjes'. De bloeiperiode is van half april tot en met september. Bekijk ook bijzondere papegaaien en kleurrijke parkieten in de vogeltuin van Cactus Oase. Ook de Indian Art Gallery mag je niet missen. Een bijzondere en uitgebreide expositie van Jeroen Vogtschmidt.

Anny Cactus deelt graag haar grote passie met de bezoekers: de aloë vera-plant. De plant heeft een speciaal plekje in haar hart, vanwege de schoonheid, groei, bloei en geneeskrachtige werking. Anny kan hier prachtig over vertellen. Bezoek haar winkel 'Anny Cactus Passie voor Leven' bij de Cactus Oase, waar je magneetsieraden en aloë vera-producten kunt kopen. Leuk voor een familiedag of vriendinnenuitje! Anny is te herkennen aan haar rode cowboyhoed. Kijk voor alle leuke arrangementen op de website.

Contactgegevens:
Jongermanssteeg 6 | 7261 KA Ruurlo | 0573-451817 | info@cactusoase.nl 

Brandweermuseum

In Borculo, het stadje gelegen in de Achterhoek, vindt u één van de twee grootste brandweermusea in Nederland. Het museum herbergt een unieke verzameling. Hierdoor krijgt u een zeer goed beeld van de brandbestrijding vanaf het allereerste begin tot aan het eind van de jaren zeventig.

Wat zult u gaan zien tijdens een bezoekje aan het Brandweermuseum: Verschillende spuiten en pompen die worden bediend door handkracht; oude pompen die worden aangedreven door benzinemotoren en grote verzameling kleine blusmiddelen. Tevens  is er een uitgebreide collectie helmen te bewonderen.

Contactgegevens:
Hofstraat 5 | 7271 AP Borculo | 0545-271966 |  info@vvvborculo.nl    

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

Reizen met de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) is stappen in een andere wereld! Beleef het indringende geluid van de stoomfluit. Ervaar het stampen, de stoomontwikkeling en de trekkracht van de machtige stoomlocomotieven. De reis met de stoomtrein voert over de meer dan honderd jaar oude spoorlijn Apeldoorn - Dieren. Het station Beekbergen vormt het hart van dit levende spoorwegmuseum.

Maar ook de grote werkplaats, een prachtig oud stationsgebouw met een authentiek stationskantoor, een grote draaischijf voor het draaien van de locomotieven, een rijdende kolenkraan, waterkolommen, armseinen, handbediende overwegen, en nog veel meer. Hier waant u zich even terug in de tijd dat de stoomtrein nog een gewone verschijning was. Alles is veranderd, maar de stoomtrein tussen Apeldoorn en Dieren is gebleven. Niet als een dagelijks vervoermiddel, maar wel als een bijzondere attractie.

Contactgegevens:
Rijnstraat 68 | 7332 AX Apeldoorn | 055-506 1989 | winkel@stoomtrein.org    

Landgoed de Wiersse

Landgoed de Wiersse
Buitenplaats de Wiersse is een historisch landgoed van 300 hectare waarvan 16 hectare tuinen omringd door 32 hectare landschapspark. 
De Woodland Garden met beek en vijvers, heemplanten en varens, een slingerende beukenloofgang van 100 meter, bruggen, fonteinen en beelden is prachtig om te bezichtigen.

Rondom het - grotendeels uit 1720 stammende - landhuis, laten de rozentuin, de moestuin en de verdiepte ‘lage tuin’ met zijn borders en pergola een steeds wisselende combinatie van bloei en blad zien.

Contactgegevens:
Wiersserallee 9 | 7251 LH Vorden | 0573 451409 |  wiersse@xs4all.nl